(c) 2023 IGO - Toate drepturile rezervate.

IGO

awesome Image

Copyright © 2023 IGO Toate drepturile rezervate.

Clasificarea deseurilor se poate face dupa mai multe criterii, in general se vorbeste despre urmatoarele categorii de deseuri.

1. Deseuri menajere, provenite din sectorul casnic sau din sectoare similare, mica si marea industrie, – sectorul public sau administrativ, comert, etc.

2. Deseuri stradale, specifice cailor de circulatie publica, provenite din activitatea cotidiana a populatiei, din spatiile verzi, din depunerea substantelor solide din atmosfera.

3. Deseuri voluminoase, provenite din demolarea sau construirea de obiective industriale sau civile, sau de alte proveniente care, datorita dimensiunilor lor nu pot fi preluate cu sistemele obisnuite de precolectare sau colectare, ci necesita o tratare diferentiata.

4. Deseuri industriale, provenite din desfasurarea proceselor tehnologice si care sunt de diferite naturi functie de specificul unitatii industriale. Cele mai mari cantitati de deseuri industriale provin din activitatile miniere.

5. Deseuri agricole, provenite de la unitatile agricole si zootehnice sub forma de gunoi de grajd, dejectii animaliere, deseuri animaliere de la abatoare si din industria carnii, deseuri vegetale de la fabricile de zahar, ulei, etc.

6. Deseuri periculoase precum cele: toxice, inflamabile, explozive, radioactive, infectioase, spitalicesti sau de alta natura, care prezinta direct sau indirect pericol pentru lumea vie.

7. Deseuri nepericuloase sunt cele care nu se descompun in elemente periculoase care sa afecteze viata omului, dar se acumuleaza in cantitati uriase afectand intr-un fel sau altui mediul.

In Romania, generarea deseurilor a scazut in ultimii ani datorita recesiunii economice manifestata in industrie si mai ales in sectorul minier. In schimb structura deseurilor, dupa sectoarele de provenienta a ramas aceeasi.

Când un om se mută departe de natură, inima lui devine aspră.

proverb amerindian